Stambeni krediti za mlade su kontinuirano dostupni tokom cijele godine svim potencijalnim korisnicima u Republici Srpskoj, pod ovim uslovima za kredit.

Najpovoljniji stambeni krediti za mlade

Najpovoljniji stambeni krediti za mlade – U 2021. godini Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je odobrila 664 stambenih kredita u iznosu od 58.741.540 KM, od čega 229 stambenih kredita za mlade (grupu mladih bračnih parova do 30 godina starosti) u iznosu od 21.970.077 KM, potvrđeno je iz ove institucije.

Najviše stambenih kredita odobreno je u Banja Luci (324 stambenih kredita u iznosu od 32.874.487 KM), zatim slijedi Trebinje (43 stambenih kredita u iznosu od 3.984.211 KM), Bijeljina (43 stambenih kredita u iznosu od 3.631.793 KM) i Istočno Novo Sarajevo (28 stambenih kredita u iznosu od 2.389.495 KM).

stambeni krediti za mlade - odobreni po opstinama

„Važno je da napomenemo da su krediti odobreni svim mladim bračnim parovima koji ispunjavaju uslove propisane pravilima plasmana Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, a koja su dostupna i na našem veb-sajtu“, pojasnili su u IRB RS.

Prema njihovim riječima, u toku 2020. godine odobreno je 145 stambenih kredita za grupu mladih bračnih parova do 30 godina starosti u iznosu od 13.553.339 KM, što je približno nivou plasmana u 2019. godini za ove namjene.

„Za ove namjene Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske subvencioniše dodatno jedan odsto kamate na stambeni krediti za mlade tokom cijelog perioda kreditne otplate. Rebalansom budžeta za 2021. godinu za ove namjene predviđena su sredstva u iznosu od 2,1 milion KM“, kazali su u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

Naveli su da su za sredstva stambenog zbrinjavanja do sada izdvojili nešto manje od 600 miliona KM, od čega se oko 30 odsto odnosi na stambene kredite za mlade.

„IRB RS je postao prepoznatljiv po stambenim kreditima 2008. godine kada je pokrenut program stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova. Kamate su se tada kretale iznad devet odsto, a mi smo izašli sa kamatom od šest odsto i u veoma kratkom periodu poslovne banke su počele snižavati svoje kamatne stope. Trend smanjenja kamatnih stopa nastavljen je i u narednom periodu, tako da trenutno naša prva grupa mladih visokoobrazovanih bračnih parova ima kamatnu stopu od tri odsto. Rok otplate je 25 godina i maksimalan iznos od 150.000 KM, a na to se još dodaje navedena subvencija Vlade Republike Srpske“, zaključili su u IRB RS.

Demograf Aleksandar Čavić kazao je za „Nezavisne novine“ da su po njemu osnovni razlozi sve češćeg podizanja kredita mladih bračnih parova za nekretninu povećana cijena stanogradnje u posljednjih nekoliko godina.

„Zbog ovoga mislim da ne postoji bilo koji drugi način na koji bi mladi bračni par mogao da stekne vlasništvo nad nekretninom. Takođe, mislim da je dosta uticalo i opadanje kamatnih stopa kod banaka“, pojasnio je Čavić.

Kriza i stambeni krediti za mlade?

Mladi bračni parovi tokom 2020. godine odustajali od kupovine nekretnina zbog neizvjesnosti i krize zbog pandemije virusa korona, što je kompenzovano tokom prošle godine.

„Virus korona je po mom mišljenju dosta uticao na to da mladi tokom 2020. godine odustanu od kupovine stana ili kuće, jer je bilo nepoznato i neizvjesno stanje, te nisu uopšte znali šta donosi budućnost, tako da su oni koji su tada odustajali kupovali nekretninu tokom prošle godine“, zaključio je Čavić.

Izvor: IRB i Nezavisne novine