Da li je vrijeme velike potražnje za kreditima davno zaboravljeno? Zašto se u zemljama našeg regiona ponašamo drugačije pri donošenju odluke nego građani u evropskim zemljama?

Austrija – 12.4% živi u vlastitom stanu vs. 48.1% živi u iznajmljenom stanu

Infografika - Austrija - odnos vlasnika nekretnina i podstanara
Infografika – Austrija – odnos vlasnika nekretnina i podstanara

Kupovina stana, iznajmljivanje stana? Tržište nekretnina se polako oporavlja, a svima je potreban krov nad glavom, pa se sve češće postavlja pitanje šta je bolje ili isplativije – zadužiti se za 60.000 evra koliko je neophodno izdvojiti za prosječan stan u Banjaluci ili plaćati najam? Pogledaj stambeni kredit kalkulator za izračun rate stambenog kredita kao i da li Vaša primanja i troškovi dozvoljavaju kreditno zaduženje.

Kupovina stana vs. iznajmljivanja stana?

Ovo je jedna od tema čija aktuelnost nikad ne prolazi, pogotovo imajući u vidu realnu procjenu da za najam stana koji košta oko 60.000 eura treba izdvojiti oko 250 evra za mjesečni najam, dok je rata kredita podignutog na period od 20 godina oko stotinu evra više.

Stoga se postavlja pitanje šta je u aktuelnom trenutku bolje rješenje: biti ili imati – podstanarstvo ili kredit? Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike finansijske izdatke, kredit bolje rješenje, jer ”biti svoj na svome” sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik stana sve do otplate kredita je banka. 

Kao i u svemu, imamo argumente ZA i PROTIV. Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao, ulazak u kredit, koji mnogi finansijski analitičari zovu nužno zlo, svakako ne djeluje kao pametno rješenje. Osim toga, u tim uslovima ni banke ne odobravaju kredite tako lako.
S druge strane, pak, ako planirate dugoročno i imate koliko-toliko sigurnu poslovnu situaciju, kredit se smatra boljim rješenjem jer nakon perioda otplate kredita koji je najčešće veoma dug vi postajete vlasnik nekretnine.

Zanimljivo je kako stranci, za razliku od nas, nemaju toliku potrebu da posjeduju nekretninu i sve češće se odlučuju na iznajmljivanje stanova. Nasuprot njima, iznenađuje činjenica da je u nerazvijenim zemljama mnogo češća praksa kupovina nekretnine nego praksa iznajmljivanja. Razlog vjerovatno leži u tradiciji i kulturološkim razlikama, ali i u češćim promjenama radnog mjesta i mjesta prebivališta stanovništva razvijenijih zemalja.

Njemačka – 8.2% živi u vlastitom stanu vs. 48.0% živi u iznajmljenom stanu

Infografika - Njemačka- odnos vlasnika nekretnina i podstanara
Infografika – Njemačka- odnos vlasnika nekretnina i podstanara

Švajcarska – 7.8% živi u vlastitom stanu vs. 56.1% živi u iznajmljenom stanu

Infografika - Švajcarska - odnos vlasnika nekretnina i podstanara
Infografika – Švajcarska – odnos vlasnika nekretnina i podstanara

Italija – 27.0% živi u vlastitom stanu vs. 10.6% živi u iznajmljenom stanu

Infografika - Italija - odnos vlasnika nekretnina i podstanara
Infografika – Italija- odnos vlasnika nekretnina i podstanara

Prednost kredita

Najveća prednost kredita je to što bi nakon izvjesnoga broja godina, naravno, pod uslovom da ga uredno otplaćujemo, korisnik kredita postao punopravni vlasnik stana. Najveća prednost iznajmljivanja je u tome što bi podstanar ostao punopravni vlasnik svoje kreditom neopterećene plate i ušteđevine koju je mogao izdvajati tokom godina.

Naravno, najidealnija opcija je kupovina stana bez podizanja kredita, ali ta mogućnost za najveći broj mladih ljudi koji tek treba da osnivaju porodice je nedostižna. Stoga im ostaje izbor – vlastita nekretnina uz kredit od najčešće 20-ak godina ili iznajmljivanje stana. I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana, a na našim prostorima još preovladava opredjeljenje za kupovinu vlastitog stana, kada to poslovna sigurnost dozvoljava. Jer, imati svoj kutak, urediti ga po svom ukusu, ušuškati svojim detaljima, ipak, možda, više vrijedi od eventualne ušteđevine na bankovnom računu.

FB mojnovistan