Ogromna vila „The One“ nalazi se u Bel Eru u Los Anđelesu i skoro je dvostruko veća od Bele kuće, konačno je dostupna za prodaju, nakon što je vlasnik platio više od 100 miliona dolara zajmova i duga, piše CNN.

U objavi na Instagramu prošlog leta Najl Nijami, programer projekta, predstavio je kuću s devet spavaćih soba, sedam bazena, garažom za 50 automobila, vinskim podrumom sa 10.000 boca, pa čak i vlastitim noćni klubom, kuglanom i klizalištem i teniskim terenom.

The One, najskuplja kuća na svetu

Promovisana kao najveća i najskuplja kuća u SAD, očekivalo se da će The One na tržištu dostići cenu od 500 miliona dolara.

Ipak, zbog kašnjenja i komplikacija, po nalogu suda naći će se na aukciji po upola manjoj početnoj ceni od 250 miliona dolara.

Nijami je 2018. pozajmio 82,5 miliona dolara od Hankey Capitala kako bi nastavio da gradi kuću. No u martu ove godine Hankey je izdao obaveštenje o neispunjavanju obaveza i poslao imovinu na prodaju. Nijami je imao 90 dana da plati ili ponovo pregovara o dugu, koji je, prema sudskim dokumentima, narastao na više od 110 miliona dolara.

Vrhovni sud okruga Los Anđeles imenovao je Teda Lejnsa iz „Lejns menadžmenta“ stečajnim upravnikom koji će pripremiti imanje za prodaju nakon što budu izdate sve dozvole.

Kino sala za 40 osoba

„Ovo je vrlo komplikovana nekretnina s dosta otvorenih pitanja“, napisao je Lejns u svom izveštaju. „Trenutno je fokus na dobijanju potpunog osiguranja i izradi vremenskog okvira i proračuna za osiguranje upotrebne dozvole kako bi se maksimizirala vrednost i kako bi nekretnina postala konkurentnija na tržištu.“

Biblioteka

Lejns je rekao da bi popravak i završetak nedovršene kuće mogli koštati 10 miliona dolara i trajati do godinu dana.

Ali Perkins, stručnjak za nekretnine iz SierraConstellation Partnersa, rekao je stečajnom sudu da će vila najverovatnije biti prodata u trenutnom stanju.