Stambeni kredit od 65.000 EUR

Dižete stambeni kredit? Za kupovinu stana u Banjaluci, koji košta oko 50.000 EUR, treba odmah imati minimum 1.000 EUR za troškove obrade kredita, ugovore kod notara i obavezne takse.

Stanogradnja u Banjaluci cvjeta, i po cijenama prednjači u odnosu na sve gradove u Srpskoj. Cijene m2 u novogradnji se kreću od 1.000 EUR u udaljenijim naseljima do čak 1.750 EUR po m2 u centru grada.

Iako pripremljeni da će ratu kredita za stan vraćati i po 20 godina, ono što mnoge kupce u momentu iznenadi je iznos troškova, iako kredit još nisu ni podigli.

Troškovi notara pri kupovini stana

Primjer troškova za stambeni kredit od 65.000 EUR

  • 350 EUR troškovi obrade
  • 600 EUR dva odlaska kod notara (troškovi notara pri kupovini stana)
  • 150 EUR u katastaru
  • 200 EUR prepis stana

Ukoliko uzmemo da je pored navedenih iznosa potreban i novac za nabavku namještaja, navedenoj cifri možemo dodati još 4.000 EUR. Toliko je potrebno da se kompletno opremi kuhinja, sobe i kupe sve mašine i aparati.

30-ogodišnjem Z.K. se, kaže, smuči kada sabere koliko je već novca dao iz novčanika za stan od 50-ak kvadrata, koji košta 50.000 EUR.

– Za hipotekarni kredit prvo sam morao potpisati ugovor kod notara, što košta 270 EUR, zatim sam banci za obradu kredita dao još 250 EUR. pa

Onda opet kod notara po novi ugovor što košta još 300 EUR. U katastru sam platio 125 EUR i ostaje mi još osiguranje stana od oko 200 EUR .

“Nikad povoljniji period za kredit”

Ekonomista Dragan Krošnjar precizira da nikada nije bio povoljniji period za podizanje kredit kao sada, u smislu kamata, provizija i samog broja banaka koje to nude.

– Banka mora uzeti svoju proviziju, mora se osigurati. Ono što je bitno jeste da sada notar obezbjeđuje sve strane i detaljno pregleda isprave. Kada je sve ispravno sačini notarski obrađen ugovor. Sve to je sigurnije i lakše ali se mora platiti. Ma koliko troškovi bili mali, mladim ljudima je svaka marka bitna prilikom dizanja krredita – pojašnjava on.

U Banjaluci sa roditeljima stanuje oko 75 odsto mladih starosti do 30 godina, a posao nema čak njih 60 odsto.

Banjaluka najskuplja

U centru Banjaluke se za 50.000 EUR može kupiti tek stan od 30-ak kvadrata. U Trebinju za iste pare može pazariti nekretnina od oko 70 kvadrata, a u Prijedoru i za deset kvadrata veći.

Zanimljivo je da je Banjaluka skuplja čak i od nekih evropskih prestonica.

Stambeni kredit kalkulator – brzo i jednostavno izračunajte visinu mjesečne rate stambenog kredita i ostale troškove vezane za kredit pomoću kalkulatora za kredit.

Facebook stranica Mojnovistan