BANJA LUKA – prosječna cijena prodatih stanova u novogradnji u drugom kvartalu 2020. godine iznosila je 1000 EUR, dok je u istom periodu 2021. godine ona iznosila 1080 EUR za m2

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, zabilježena je prodaja u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i Istočnoj Ilidži, te je kvadratni metar u drugom kvartalu prošle godine koštao 655 EUR, a ove 754 EUR.

U Gradišci je u prvom tromjesečju prošle godine po kvadratu trebalo izdvojiti 602 EUR, dok u istom periodu ove godine nije prodat nijedan završeni novi stan, baš kao ni u Prijedoru, gdje je 2020. za kvadrat trebalo platiti, u prosjeku, 813 EUR.

Dva grada u kojima je, prema podacima Zavoda za statistiku, smanjena cijena kvadrata jesu Bijeljina i Trebinje. U Bijeljini je zabilježen pad sa 826 EUR na 810 EUR, a u Trebinju sa 986 EUR na 949 EUR po metrku kvadratnom.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske naglašava da je potražnja veća u odnosu na ranije godine, a najviše su, prema njegovim riječima, na to uticali naši radnici zaposleni u inostranstvu, koji kupuju stanove u većim gradovima u Srpskoj, poput Banjaluke i Doboja.

„Kamatne stope na oročenu štednju su niske i u takvoj situaciji najsigurnije je ulagati u nekretnine. Naši radnici zaposleni u inostranstvu nakon godinu dana došli su jer to ranije nisu mogli učiniti zbog korone pa traže stanove. Osim toga, i mladi kupuju tako što podignu kredite“.

Prema njegovim riječima, onima koji ovdje žive, a nisu stambeno zbrinuti, a pogotovo porodicama gdje dvoje rade, sigurno se više isplati kupiti stan nego plaćati kiriju, odnosno stanovati privatno.

„Rata je u takvim situacijama skoro jednaka dažbinama za stanarinu. Sigurno je da postoji opravdanje i računica da se ide u kredit i kupi svoj stan, nego da se bude podstanar“, rekao je Petrović.

Prema iskustvima statističara, kada je riječ o cijeni stanova, na nju dominantno utiče nekoliko faktora.

„Lokacija zgrade i kvalitet gradnje su dva osnovna faktora koja utiču na prosječnu cijenu u svim gradovima, što naročito treba imati u vidu kada je riječ o višoj ili nižoj prosječnoj cijeni u pojedinim tromjesečjima“, rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

I zaista, došlo je i do povećane potražnje. Naime, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine veći je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine za 11,2 odsto.

„Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2021. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine viša je za 8,1 odsto i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2020. godini viša je za sedam procenata“, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.