Stambeni krediti za dijasporu – zaposlene u inostranstvu? – Želja većine građana u dijaspori je kupovina stambenog prostora u domovini, ali proces kupovine komplikovaniji je nego što se čini. Ljudi na „privremenom radu“ u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj… sve češće se odlučuju za kupovinu nekretnina, i to umjesto dosadašnjeg trenda za izgradnjom kuća na selu poseže se za kupovinom stanova u gradovima.

„Vidimo da su naši kupci iz inostranstva, odnosno naši građani koji žive u inostranstvu, posljednjih godina promijenili navike, te umjesto da izgrade kuće na selu, što je ranije bio čest slučaj, sada radije kupuju stanove“, navode u agencijama za nekretnine, dodajući da još jedan razlog ovakvog stanja na tržištu nekretnina leži u niskim kamatama na plasmane kredita, zbog čega se građani lakše zadužuju.

Banke uslišile zahtjeve dijaspore

Iako ranije nije bilo moguće kreditno zaduženje lica koja prihode ostvaruju u inostranstvu, pojedine banke su uvele kreditnu liniju za državljane koji žive i rade u inostranstvu, te oni sada mogu jednostavno i brzo da kupe stan koji je savršen izbor za sve one koji žele uživati u novoj nekretnini u svojoj domovini.

Korisnik kredita može biti fizičko lice, državljanin BiH koji stalna primanja ostvaruje u jednoj od sljedećih država: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Švajcarska, Švedska, Norveška.

Vlastito učešće u visini minimalno 30% od vrijednosti stana koji je predmet kupovine.

Kako je bilo ranije

„Investitori, bilo da se radi o građevinskim firmama ili firmama koje investiraju u samu gradnju, imaju dobar interes za ulaganje u novoizgrađene stanove, jer je tražnja u blagom porastu i uglavnom se prodaja realizuje u toku same gradnje, najčešće pola godine nakon završetka objekta“, navodi se u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nemogućnost adekvatnog stambenog kreditiranja dijaspore izražen je problem, ali i mogućnost razvoja domaće ekonomije ukoliko bi se otklonile trenutne prepreke.

Naša dijaspora za razliku od građana koji rade u državi ne može dobiti stambeni kredit u nekoj od naših banaka. Time gube oni, ali i naša ekonomija. Kako saznajemo svake godine naše banke odbiju stotine, ako ne i hiljade zahtjeva za stambenim kreditima naših građana iz dijaspore, a razlozi su legislativne prirode.

Stambeni krediti za zaposlene u inostranstvu (dijasporu), zašto NE?- provjerili smo u Agenciji za bankarstvo

„U svrhu procjene kreditne sposobnosti koriste se podaci o: redovnim primanjima, statusu zaposlenja, poslodavcu kod kojeg je klijent zaposlen (provjera boniteta poslodavca), broju članova porodice koje klijent izdržava, urednosti izmirivanja postojećih kreditnih obaveza i dr. U slučajevima kada klijent nije stalno nastanjen u Bosni Hercegovini i nema zaposlenje u Bosni Hercegovini (kredit u bosni za zaposlene u inostranstvu), za banke to predstavlja ograničenje za adekvatnu procjenu kreditne sposobnosti takvog klijenta. Na navedeno utječe i činjenica da nismo dio EU, čime je našim bankama ograničen pristup podacima u svrhu provjere kreditne sposobnosti, ali i prinudne naplate koja bi bila moguća samo iz zaloga na nekretnini

Bilo bi neophodno omogućiti evidentiranje obaveza u registrima države gdje naši građani borave. Ideju svakako ne treba odbaciti. Ipak, čini se realnim da će mogućnosti biti veće nakon što se ubrzaju procesi pridruživanja EU čime će se riješiti pitanja primjene EU direktiva“.

Znajući da bi stambeni kredit u sebi mogao sadržavati hipoteku na sam objekat koji se kupuje, ali i određeni polog, kreditni stručnjaci preporučuju oko 20 posto, banka bi zaokružila konstrukciju bez dodatnog rizika za sebe.

Udio doznaka i ostalih ličnih finansijskih transfera građana naše zemlje koji žive u inostranstvu čini 8 posto BDP-a naše zemlje. Ako se tome dodaju drugi oblici primanja iz inostranstva poput penzija i drugih socijalnih primanja, te prihodi po osnovu rada za inostrane kompanije, taj iznos dostiže čak 14 posto BDP-a.

Stanovi Banja Luka

Pogledajte još kalkulator stambenog kredita u samo dva klika izračunajte visinu mesečne rate stambenog kredita, kao i vašu kreditnu sposobnost pomoću kalkulatora odnosa prihoda i rashoda (DTI) i saznajte da li možete priuštiti traženu nekretninu.

Koliko građana u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, posjeduje svoju nekretninu a koliko ih iznajmljuje? Pogledaj

FB