Stanovi Banja Luka – stanogradnja u Srpskoj proteklog mjeseca zabilježila je gotovo nevjerovatan rast.

„Broj predviđenih stanova za gradnju u septembru 2020. godine u odnosu na septembar 2019. godine veći je za 118,1 odsto“. (Saopštenje Republičkog zavoda za statistiku).

Stručnjake ovakav trend ne čudi, budući da je, u ranijim mjesecima bilježen pad potražnje za stanovima.

„S obzirom na to da je u prethodnom periodu zbog pogoršane epidemiološke situacije došlo do blokade rada odnosno otežanog rada privrednih društava, kao i institucija, samim tim došlo je i do pada tražnje stanova, što je za dalju posljedicu imalo obustavljanje planiranih investicija u oblasti stanogradnje, što je i razumljivo, jer smo se svi bavili nekim drugim životnim pitanjima“, kaže za „Nezavisne“ Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske.

Stanovi Banja Luka – deblokada investicija

U međuvremenu je, po njegovim riječima, došlo do deblokade investicija.

„Nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo prije pojave pandemije, došlo je do deblokade investicija. Riječ je o investicijama koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca, kao i investicija koje je trebalo da se realizuju u ovom periodu. Sve ovo dovelo je do povećanja broja planirane izgradnje stanova u ovom periodu u odnosu na prethodnu.

Već duže vrijeme, zajedno sa svojim suprugom, o kupovini stana razmišlja Dajana V. iz Banjaluke. Podstanari su i smatraju da je bolje da plaćaju ratu stambenog kredita, umjesto kirije.

Nisu, ističu, ni pomišljali da svoje planove realizuju u vrijeme kada je korona napravila najveće blokade i kad se nije znalo šta će biti s radnim mjestima.

„Naravno, nakon što je otvorena većina firmi kojim je prije nekoliko mjeseci bio zabranjen rad, zaključili smo da se stanje, bar kad je o privredi riječ, koliko-toliko stabilizuje. Ponovo smo počeli razmišljati o kupovinu stana, mada, iskreno, poprilično smo razočarani. Očekivali smo da će sav ovaj haos sniziti cijene stanova, ali se to nije dogodilo“, priča ova Banjalučanka.

Pitaju se i u udruženjima za zaštitu potrošača kako je moguće da cijene stanova nisu pale te ko ih uopšte u ovakvoj situaciji kupuje.

Prosječna cijena kvadrata oko 1.000 EUR

„Iznenađena sam da se bilježi takav skok u stanogradnji. Da li uopšte ima platežne moći za kupovinu tolikih stanova? Vrlo je čudna priča to što je toliko skup metar kvadratni. Kvadrat stanovi Banja Luka košta oko 1.000 EUR, a u Prijedoru 800-900 EUR. To je preskupa investicija“. (Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor).

Zanimljivo je da je, prema dostupnim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019.

Na nivou BiH, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u septembru 2020. gоdinе u оdnоsu nа septembar 2019. veći је zа 74,6 odsto.

Izvor: Nezavisne novine

FB