Tržište nekretnina u Republici Srpskoj u oblasti posredovanja u prometu  nepokretnosti trenutno karakterišu nekvalitetna usluga posrednika, visoko učešće sive ekonomije, nepostojanje osiguranja od odgovornosti, kao i činjenica da nije određena potrebna stručna sprema za lica koja se bave poslovima posredovanja.

Takođe, posrednici nemaju obavezu da prikažu svu dokumentaciju u vezi sa nekretninom, niti da ta dokumenta čuvaju, ugovori o posredovanju se u praksi rijetko zaključuju, ne sadrže sve potrebne elemente, kao niti obaveze i odgovornosti posrednika.

Provizije se često isplaćuju u gotovom, a ne preko računa, čime se dovodi u pitanje kontrola tokova novca i oporezivanje, država nema adekvatan izvor podataka o obavljenim transakcijama u posredovanju u prometu nekretnina (vrijednost, vrsta, obim itd).

Ovo je, između ostalog, navedeno u Prijedlogu ekonomskih reformi za 2020-2022, koji je Vlada RS uputila u skupštinsku proceduru, a o čemu će narodni poslanici raspravljati u ponedjeljak.

Analizom ovog tržišta uočeno je i da se u posredovanju prometa nekretnina angažuju nestručne osobe na poslovima posredovanja, i to bez zaključenja odgovarajućeg ugovora u skladu sa zakonom kojim se uređuju radni odnosi, a to dovodi do nekvalitetnog pružanja usluge.– Veliki broj transakcija na tržištu nepokretnosti obavlja se uz posredovanje neregistrovanih privrednih subjekata, dakle u sivoj zoni ekonomije, u kojoj ne važe nikakva pravila, niti standardi poslovanja, uz istovremeno izbjegavanje plaćanja poreza državi – ističu u Vladi RS.

Zato se predlaže usvajanje evropskih standarda u oblasti posredovanja u prometu nekretnina i normativno uređenje ove oblasti kroz donošenje zakona o  posredovanju u prometu nepokretnosti.

– Navedenim zakonskim propisom će se jačati konkurentnost privrednih subjekata u sektoru usluga i suzbiti siva ekonomija uz stvaranje uslova za razvoj tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj, a što je u skladu sa postavljenim ciljevima u oblasti uređenja unutrašnjeg tržišta, zaštite fer konkurencije i zaštite potrošača – ocjenjuju u Vladi RS.

Osnovni ciljevi mjere uređenja u oblasti posredovanja u prometu nekretnina su obezbjeđenje visokog stepena pravne sigurnosti za sve učesnike u posredovanju u prometu  nepokretnosti, viši kvalitet usluga u oblasti posredovanja po evropskim standardima poslovanja, jačanje konkurentnosti privrednih subjekata u sektoru usluga, suzbijanje sive ekonomije i razvoj tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj.

U narednoj godini je planirano uspostavljanje registra lica koji se bave posredovanjem pri prometu nekretnina, praćenje efekata donesenog zakona na smanjenju sive ekonomije, rastu i razvoju ove djelatnosti i zaštiti učesnika u prometu nekretnina. Nosilac aktivnosti biće Ministarstvo trgovine i turizma.

Izvor: Blic.rs