Cijena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj u 2 kvartalu ove godine bila je veća za 19 maraka u odnosu na 1 kvartal. Uprkos tome, prodavci nekretnina zadovoljno trljaju ruke jer su uspjeli prodati 50 stanova više.

Osim boljih rezultata u odnosu na 1 kvartal ove godine, statističari su zabilježili i rast prodaje u poređenju sa 2 kvartalom 2018. godine. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine za oko 60 odsto veći nego u istom periodu lani.

– U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 395 stanova po prosječnoj cijeni od 775 EUR po metru kvadratnom – naveli su u Zavodu za statistiku.

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu je prodato 346 novih stanova po prosječnoj cijeni od 770 EUR po kvadratu.

Manji stanovi se prodaju već u izgradnji

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u blagom porastu, prodavci nekretnina ističu da se manji stanovi prodaju već u izgradnji.

– Cijena kvadrata novih stanova u Banjaluci iznosi do 1.100 i zavisi od lokacije i spratnosti. Najviše se prodaju stanovi do 45 kvadrata.

Cijene kvadrata “otišle su u nebo” i na području Bijeljine, a u tamošnjim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je kvadrat za nekoliko mjeseci poskupio i do 20 EUR.

– Uprkos poskupljenju prodaja stanova je zadovoljavajuća. Uglavnom se traže stanovi površine do 40 kvadrata, koje najčešće pazare mladi bračni parovi ili naši ljudi u dijaspori koji su pred penzijom i planiraju da se vrate u Bijeljinu.

Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić ističe da se novi stanovi manje kvadrature na području Trebinja razgrabe i prije tehničkog prijema zgrade.

– Cijena kvadrata novih stanova kreće se do 1.050 EUR i viša je za oko 10 do 15 odsto, međutim prodaja ide iznenađujuće dobro

Stara gradnja

Vaso Milić ističe da se na području Trebinja veoma dobro prodaju i stanovi stare gradnje, iako je i njihova cijena skočila.

– Za kvadrat u starogradnji potrebno je i do 900 EUR, a uprkos tome sve je rasprodato .

(Glas Srpske)

Pogledajte još:

Prodaja stanova novogradnja Banja Luka

Prodaja stanova novogradnja Banja Luka – pogledajte ponudu

Cijene nekretnina