Prodaja stanova Beograd – najveća potražnja i najskuplji kvadrat

Prodaja stanova Beograd – U prvih šest meseci 2019. godine, sklopljeno je preko 45.000 ugovora za kupoprodaju nekretnina u vrednosti preko 1,8 milijardi eura što je povećanje od 12 procenata u poređenju sa istim periodom u 2018-oj godini.

Preko 50% transakcija realizovano je na području Beograda. Nakon Beograda, po broju sklopljenih kupoprodajnih ugovora slede gradovi Novi Sad i Niš.

Od ukupnog prometa gotovo 50% odlazi na kupovinu stanova, dok su na drugom mestu kupovine poljoprivrednog zemljišta sa 20% i kuće koje su činile 13 % od ukupnog prometa nekretninama.

Kada je u pitanju prodaja stanova Beograd ona je zaista 2019. godine oborila sve rekorde na srpskom tržištu nekretnina. U Beogradu je prodat stan sa najvećom cenom po m2 koja je iznosila 7.918 eura, dok je najskuplje plaćeni stan na Novom Beogradu po ceni od 870.000 eura.

U Beogradu je prodata i najskuplja kuća locirana na Topčiderskom brdu po ceni od 3.000 EUR/m2.

Novogradnja Beograd

Novogradnja Beograd- cene u stalnom porastu, pogotovo u odnosu na starogradnju.

Početkom 2019. cene novogradnje bile su u stalnom porastu gotovo u svim opštinama u Beogradu.

Cena starih stanova u konstantnom porastu

Statistika za prodaju stanova Beogradu ukazuje na primetan rast cena, prvenstveno za stanove u užem centru grada, ali i generalno za starogradnju.

Termin starogradnja odnosi na sve što se prodaje nakon izvorne kupovine od investitora, pa tako starogradnja može biti i stan kupljen prethodne godine koji kupac sada iznova prodaje.

Opština gde je zabeležena stagnacija po pitanju cena jeste opština Voždovac, dok je blagi pad zabeležen na području opštine Čukarica. Sve ostale opštine u Beogradu ne mogu se pohvaliti istim trendom, već osetnim povećanjem cena nekretnina.

Najveći porast cena zabeležen je na području opština Zemun i Novi Beograd (15-20% u odnosu na 2018. godinu).

FB