Luksuzne nekretnine u zemljama Zapadnog Balkanba čija cijena po m2 doseže do 11.000 EUR. Jedan od trendova koji dominiraju u zemljama regiona je i ekspanzija ekskluzivne stanogradnje. Posebno u Beogradu, Zagrebu te crnogorskom priobalju, kao gljive poslije kiše, niču projekti gdje se kvadrat stambenog prostora prodaje za vrtoglave iznose i od po nekoliko hiljada eura.

Obično su to objekti koji na najboljim lokacijama nude vrhunski kvalitet gradnje te osnovne zahtjeve koje džep koji visoke cijene može priuštiti i traži – maksimalnu sigurnost, uštede u vremenu, jer je sve na jednom mjestu, te prestiž života u biranom okruženju s komšijama koje viđate na TV-u.

Sam Beograd ponosi se s najmanje šest aktuelnih projekata koje srbijansku metropolu uzdižu visoko na regionalnom tržištu luksuznih nekretnina. Najpoznatiji je svakako Beograd na vodi, državni projekt Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u žiži interesovanja još od 2015. godine.

U Beogradu na vodi gradi se više od sedam hiljada stambenih jedinica, a za kvadrat stambenog prostora na obalama Save, u objektima koji su standardni stambeni ili stambeno-poslovni, cijene počinju od 3.500 eura, a najskuplji stanovi u objektima s ponudom dodatnih sadržaja koji čine luksuzno urbano stanovanje dosežu cijene do 9.000 eura po kvadratu.

Za tu cijenu kupac postaje dio jednog od najuzbudljivijih investicijskih projekata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, najčešće ističu investitori. Osim luksuznih nekretnina, Beograd na vodi u nekim od objekata nudi dodatne sadržaje koje stanari svakodnevno koriste te se dobija osjećaj života u „hotelu“.

Kula Novi Beograd
Kula Novi Beograd – West 65 Tower

West 65 Tower će sa svojih 40 spratova dostići visinu od 155,3 m i u momentu izgradnje biće najviši objekat u regionu. Na površini od 40.346 m2 biće smeštene 294 luksuzne stambene jedinice. Stanarima će biti na raspolaganju privatni bioskop, community room i garden, wellness i spa centar sa bazenom, 24/7 recepcija sa fizičko-tehničkim obezbeđenjem, kao i mnoge druge pogodnosti.

Luksuzne nekretnine Skyline Belgrade
Skyline Belgrade

Interesovanje budi i Skyline Belgrade u ulici Kneza Miloša, gdje nastaje 286 stanova površine od 64 do 225 kvadrata. Cijene su u rasponu od 2.500 do 4.100 eura po kvadratu. I tu su predviđeni brojni prateći sadržaji, recepcija po principu 24/7, spa, fitnes, garaže, ali i restorani, trgovine… Ponose se najvećim privatnim bazenom u regiji.

Luksuzne nekretnine Wellport
Wellport

U ulici Tadije Sondermajera odmakla je gradnja Wellporta izraelskih investitora iz kompanije „Shikun & Binui Group“. Čak 500 stanova se prodaje za cijene od cca. 3.200 eura po kvadratu, a dodatnih dvadesetak hiljada plaća se za jedno garažno mjesto. Posebne pogodnosti su privatni park te prostori za rekreaciju i šetnje na otvorenom, a ipak odvojeno od života „običnih smrtnika“.

Voždovačke kapije

Voždove kapije prvi su kondominij u starom historijskom dijelu Beograda. U ulici Vojvode Stepe čak 700 stanova prodaje se za cijene od oko dvije hiljade eura po kvadratu. Tri faze su već izgrađene, a prodaju se stanovi površine veće i od 125 kvadrata.

Luksuzne nekretnine Bussines Garden Beograd
Business Garden

Novac negdje treba i zaraditi. U ulici Starine Novaka nikao je prestižni poslovni objekat Business Garden u kojem kvadrat prostora zakupljuju za 16 eura. Uz sve karakeristike najboljih office prostora objekat raspolaže i sa 220 garažnih mjesta.

Blok Bužanova Zagreb

Luksuzne nekretnine u Zagrebgu. Slične karakteristike ima i zagrebački Blok Bužanova smješten između Maksimira i Kvaternikova trga. Kad je u augustu 2017. počela njena gradnja, za ovu zgradu Jutarnji list je pisao da takvu Zagreb ranije nije vidio. Riječ je o stambenom bloku, a cijena kvadrtnog metra kreće se od 2.700 do 3.000 eura. Od dodatnih „sadržaja“ tu su kafeterija i poslovni prostori.

Bijeli dvor Banja Luka

Luksuzne nekretnine Banja Luka. Bijeli dvor gradi se u samom centru Banja Luke prekoputa Banskog dvora. Stambeno-poslovni kompleks i hotel sa 5 zvjezdica, u sklopu kojeg će, između ostalog, biti ugostiteljski objekti, wellnes i spa centri, teretane, dječije igraonice i drugi uslužni sadržaji, ali i dva nivoa garažnog prostora.

Grand Trade Centar Banja Luka

Stambeno-poslovni objekat „GRAND TRADE CENTAR“ u Banja Luci.  Jedan je od najvećih kompleksa objekata koji se gradi, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i šire. Sadržaj kompleksa je višenamjenski. Prije svega, radi se o reprezentativnim stambenim objektima, ali zastupljeni su i drugi objekti, pretežno poslovnog karaktera kao i objekti za ugostiteljstvo, tržni centri sa supermarketima, razne uslužne djelatnosti, administracije, telekomunikacije, hoteli, banke, garaže i drugi sadržaji. Nadzemni objekti su različite spratnosti, a čitavim kompleksom će dominirati višenamjenska kula, visoke spratnosti čiji se projekat finalizuje a imaće simboličan naziv “Kapije grada” i po svemu biće pravi reprezent grada Banje Luke.

Porte Montenegro

Crnogorsko primorje u posljednjih desetak godina iznjedrilo je desetke mega projekata kao što su Porto MontenegroLuštica BayPortonovi… Svi oni imaju isti zajednički nazvnik – luksuzno stanovanje samo za one koji to mogu priuštiti, a u našoj regiji takvih je sve više.

Posebno je upečatljiv Porto Montenegro izgrađen na prostoru bivšeg mornaričkog remontnog zavoda. Za kvadrat stambenog prostora plaća se 5.800 eura, a na frontalnoj strani objekta kvadrat košta i više od 11.000 eura.

Kako god, regija je našoj zemlji, a Sarajevu posebno, postavila ljestvicu vrlo visoko, izazov na koji i naše kompanije trebaju moći odgovoriti. Zainteresiranih za ovakve nekretnine kod nas je uvijek bilo, a logika nalaže da će ih biti sve više.

Stambeni krediti kalkulator

Izvor: Klix.ba