Tržište nekretnina u Republici Srpskoj od početka pandemije ne miruje, potražnja ne jenjava, a cijene kvadrata konstantno rastu. I dok se kupci nadaju skorijem padu, stručnjaci smatraju da niže cijene ne da nema ni na vidiku, nego da se opet očekuje dodatni skok cijena.

Početne cijene kvadrata u staroj gradnji u Republici Srpskoj kreću se od 1.200 KM pa do 2.200 KM, dok je cijena novih stanova od 2.200 KM do 4.000 po metru kvadratnom. Kupci su uglavnom ljudi koji dolaze iz inostranstva i mladi bračni parovi.

Više cijene su uzrokovane povećanom potražnjom, ali i poskupljenjem građevinskog materijala. Za očekivati je dalji rast cijena i u narednom periodu, ali sve će to ipak zavisiti od tendencija na samom tržištu, odnosno ako cijene energenata, struje, gvožđa i svih ostalih materijala nastave da skaču – doći će i do rasta cijena stanova.

Cijena stanova stare gradnje u Banja Luci iznose od 2.200 KM pa naviše, dok kvadrat u novoj gradnji iznosi od 2.600 KM do 4.000 KM, zavisno od naselja u kojem se nalazi.

Međutim, pregledom oglasa, u Banjaluci smo pronašli i već korišten stan od 85 kvadrata koji se sa garažnim mjestom prodaje po cijeni od 358.000 maraka, ili oko 4.000 maraka po kvadratu.

Što se tiče nekretnina iz stare gradnje sve zavisi od lokacije, ali i od toga u kakvom je stanju, odnosno koliko je dodatno novca potrebno uložiti u renoviranje. Najveća potražnja je za dvosobnim stanovima, iako se najbrže prodaju jednosobni.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, ističe da je za stanovnike RS jako teško doći do neke nekretnine zbog visokih cijena.

„Za stanovnike koje žive i rade ovdje jako je teško doći do stanova te se stiče utisak da ih kupuju upravo naši građani iz dijaspore, jer oni imaju plate koje mogu da podnesu tu visinu cijena“, kazao je Radivojac.

Kako je rekao, teško je očekivati da će u narednim godinama doći do pada cijena.

Izvor: medium