Uvidom u registar nekretnina RUGIP-a u Banjaluci vidljimo da je u septembru prodato samo 19 stanova, dok je prošle godine u istom periodu taj broj iznosio 140. Ovogodišnji podaci su najmanji u posljednjih pet godina.

Naime, ovi podaci pokazuju da je prodaja veoma opala u odnosu na lani, ali trend pada potvrđuje činjenica da se od januara stanovi sve manje kupuju.

Tako je u avgustu prodato 47 stanova, dok je prošle godine taj broj iznosio 132, a u julu prošle godine prodato je 113, a ove svega 68.

Da je prodaja stanova u najvećem gradu Srpske u znatnom padu, za „Nezavisne novine“ potvrdio je i Dragan Milanović, direktor Agencije „Remax“ iz Banjaluke.

„Generalno gledano došlo je do pada prodaje određenih nekretnina, prije svega stanova u izgradnji“, rekao je Milanović.

Kako je dodao, za pad prodaje ima više razloga.

„Imamo inflaciju, odnosno poskupljenje svega, a samim tim je kreditna sposobnost građana za one koji nekretnine kupuju preko kredita dosta manja“, rekao je Milanović, dodajući da građani nemaju mogućnost da se upuste u kredite.

„Još jedan od razloga je taj što su banke pooštrile svoje kriterijume i podigle kamatne stope, te se samim tim smanjila mogućnost za kreditno zaduživanje“, rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, postoje i građani koji nekretnine kupuju gotovinski.

„Imamo i one koji svoje nekretine kupuju gotovinski, takođe mislim da za to postoji nekoliko razloga. Prvi od njih je taj što im inflacija pravi problem prilikom čuvanja novca, odnosno njima inflacija ne ide u prilog, te se zbog toga odlučuju na gotovinsku kupovinu“, rekao je Milanović.

Kako je rekao, početkom godine došlo je do poskupljenja građevinskog materijala, što je dovelo do značajnog rasta cijena stanova.

„Trend poskupljenja je bio od janura do maja, od tada nije bilo ni poskupljenja ali ni pada cijena“, rekao je Milanović.

Kako je dodao, prosjek prodaje je najbolje gledati na godišnjem ili polugodišnjem nivou.

„Potražnja je opala, ali je ponuda dosta veća nego prije, vidimo da su u svim dijelovima grada aktivna gradilišta“, rekao je Milanović, dodajući da je pojeftinjenje kao i stabilizacija prodaje moguća sredinom sljedeće godine.

Notarka Slada Ivelić za „Nezavisne novine“ kazala je da je i te kako evidnatan pad kupovine stanova.

„Kada je riječ o prodaji stanova primjetan je pad u kupovini, trenutno se mnogo više kupuje zemljište i to u prigradskim naseljima“, rekla je Ivelićeva.

Prema njenim riječima, cijena zamljišta u okolini grada je mnogo niža.

„Građani se odlučuju za zemljište u okolini grada bilo da je građevinsko ili poljoprivredno. Cijena izvan grada je znatno niža, a najzastupljenija mjesta su Priječani, Barlovci, Slatina, ali tu su i ostala naselja“.

Izvor: nezavisne.com