Cijene stanova u Banja Luci u 2022. godini, u skladu sa najnovijim saopštenjem Republičkog Zavoda za statistiku, u prosjeku iznose 1.854 € /m2, što predstavlja rast od čak 70% u odnosu na 2016. godinu kada se za m2 trebalo izdvojiti prosječno 710 €.

U navedenom periodu, kvadrat građevinskog zemljišta poskupio je sa 84 na 142 €, a u Banja Luci u prosjeku košta 236 €. Što se tiče troškova građenja i dobit izvođača radova po m2 povećani su sa 431 na 778, a ostali troškovi sa 196 na 297 €.

U agencijama za nekretnine potvrdili su da su cijene stanova dostigle maksimum, te da je u posljednjih nekoliko mjeseci m2 stanova, i u novim i u starim zgradama, skočio za oko 35%.

Cijene stanova u Banja Luci u novoj gradnji idu preko 2.000 €

U staroj gradnji, gdje je stan renoviran, kvadrat ide do 1.350 € , a u novim zgradama u centru Banja Luke do 2.000 €, pa čak i preko toga. Prema nepotvrđenim informacijama cijena po kvadratnom metru luksuznog objekta u izgradnji u centru Banja Luke idu čak do 3.500 €. Cijene kvadrata bile su visoke i prije ove krize, ali su dodatno porasle unazad par mjeseci, kada je poskupilo željezo i ostali građevinski materijal. Tako npr. cijena željeza prije krize na globalnom tržištu iznosila je 0,45€/kg, dok njegova cijena sada iznosi 1,20 €/kg sa PDV-om i vrlo ga je teško nabaviti.

Investitori stopiraju gradnju?

Iz tog razloga, gotovo sve građevinske firme stopirale su prodaju stanova u izgradnji. Naime, zbog čestih poskupljenja građevinskog materijala ne vide računicu da stanove unaprijed prodaju, s obzirom na to da će, ako se ovaj trend poskupljenja nastavi, cijena kvadrata u narednom periodu zasigurno biti viša.

Ovo je potvrdio vlasnik “Aragosta investa” Veljko Jarić, koji osim što je zaustavio prodaju, kaže da sada planira sa svakim kupcem pojedinačno dogovoriti kako će nastaviti radove.

Istina je da su mnogi zaustavili prodaju zbog nenormalnih poskupljenja građevinskog materijala. Ja sam zaustavio prodaju u ulici Boška Tošića na lameli tri. Planiram već sljedeće sedmice, da pozovem kupce koji su dali avans i rezervisali stanove, da sa njima da pravim neki novi aranžman. Imam informacije da su i neki drugi investitori obustavili prodaju i da čekaju šta će se desiti“,

On kaže da je rješenje vjerovatno u vraćanju “klizne klauzule” jer je mnogo gore napraviti fiksnu cijenu stana i onda stati jer je materijal previše poskupio.

Klizna klauzula ili skala je nekada ranije bila u svim ugovorima o građenju i omogućavala je korekcije cijena u skladu sa poskupljenjem ili pojeftinjenjem materijala. Ne znam kojoj će formuli pribjegavati investitori, i ja sam razmišljam kako da to riješim, da imam nekog prostora da mogu da kupcima dogovoriti kako da riješimo situaciju. Vjerujem da su i oni svjesni svega i da će prihvatiti nove uslove. Ko ne bude htio, vidjećemo kako ćemo se sa njim dogovoriti“, kaže Jarić i dodaje da on misli da više nema mjesta za povećanje cijena nekretnina jer su one dostigle svoj maksimum.

Mojnovistan