U posljednjih nekoliko godina, potražnja za montažnim kućama u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini doživjela je značajan rast. Ove moderno dizajnirane kuće ne samo da nude brzu izgradnju i pristupačnost, već su i postale popularan izbor među dijasporom i mladim parovima koji traže svoj idealan dom. S obzirom na ovaj trend, ključno je razumjeti što montažne kuće čini tako privlačnima i kako one oblikuju budućnost stanovanja u našim krajevima.

Zašto Montažne Kuće?

Brzina Izgradnje

Jedna od ključnih prednosti montažnih kuća je brzina izgradnje. U poređenju sa tradicionalnim metodama gradnje, montažne kuće mogu biti gotove za nekoliko mjeseci, što značajno smanjuje vremenski rok useljenja.

Energetska Učinkovitost

Montažne kuće su dizajnirane s naglaskom na energetsku učinkovitost. Izolacijski materijali i moderni dizajn osiguravaju niske troškove grijanja i hlađenja, što ih čini ekološki prihvatljivijom opcijom.

Pristupačnost

Pored brze izgradnje, montažne kuće su često povoljnije od tradicionalno građenih kuća. Ovo čini montažne kuće dostupnijim izborom za mnoge, posebno za mlade parove i dijasporu koja želi investirati u nekretnine u svojoj domovini.

Pročitaj još i: Najjeftinije montažne kuće po sisitemu ključ u ruke

Montažne kuće cijena: BiH vs Srbija vs Hrvatska

ZemljaCijena (EUR/m²)Faza
Bosna i Hercegovina400-500Neto površina, „roh-bau“ ili „ključ u ruke“
Srbija370-460Neto površina, „roh-bau“
Hrvatska450-550Neto površina, „roh-bau“

Napomene:

 • Cijene su indikativne. Za preciznije informacije kontaktirajte proizvođače montažnih kuća.
 • Neto površina se odnosi na prostor koji se stvarno koristi, dok se bruto površina odnosi na ukupnu površinu objekta.
 • „Roh-bau“ faza podrazumijeva samo strukturu kuće – zidove, krov i prozore. „Ključ u ruke“ faza uključuje sve završne radove i instalacije.

Iz ovoga možemo zaključiti:

 • Najjeftinije su montažne kuće iz Srbije, a najskuplje iz Hrvatske.
 • Bosna i Hercegovina nudi srednju cijenu, ali treba provjeriti je li u cijenu uračunata i neto površina.

Dodatne informacije:

 • Prilikom odabira montažne kuće treba uzeti u obzir i troškove transporta i carine, ako se kuća uvozi iz druge zemlje.
 • Važno je provjeriti kvalitetu materijala i energetsku učinkovitost kuće.

Vijek trajanja montažnih kuća

Mnogi se pitaju o trajnosti montažnih kuća u usporedbi s tradicionalnim gradnjama. Iako su montažne kuće nekada bile poznate po kraćem vijeku trajanja, moderna tehnologija i kvalitetni materijali promijenili su tu percepciju.

Ključni faktori za dugotrajnost:

 • Kvaliteta materijala: Proizvođači koriste moderne i izdržljive materijale poput drva, čelika i betona. Važno je provjeriti porijeklo i kvalitetu materijala prije kupnje.
 • Izrada: Kvalitetna izrada i montaža kuće su ključni za dugotrajnost. Preporučuje se surađivati s iskusnim i renomiranim proizvođačima.
 • Održavanje: Redovito održavanje, kao i kod bilo koje građevine, osigurava dugotrajnost. Provjeravajte zidove, krov i instalacije te po potrebi vršite popravke.

Prosječni vijek trajanja:

 • Drvene montažne kuće: 50-80 godina, uz redovito održavanje.
 • Metalne montažne kuće: 80-100 godina, uz redovito održavanje.
 • Betonske montažne kuće: 100+ godina, uz redovito održavanje

Brzina izgradnje montažnih kuća u BiH, Srbiji i Hrvatskoj: Iskustva iz regiona

Jedan od najvećih aduta montažnih kuća jeste njihova brza izgradnja u poređenju sa tradicionalnim metodama. Pogledajmo iskustva iz BiH, Hrvatske i Srbije:

Montažne kuće Bosna i Hercegovina:

 • Amina iz Mostara: „Odlučili smo se na montažnu kuću jer nam je trebala brza solucija. Uvjerili smo se da je montaža trajala svega 3 mjeseca, a potom je trebalo još mesec-dva za unutarnje radove i priključke. Uselili smo se za manje od 5 meseci od potpisivanja ugovora!“
 • Dragan iz Banje Luke:„Naši kupci uglavnom su mladi bračni parovi, a u zadnje vrijeme javlja nam se puno klijenta iz dijaspore, ali i naših ljudi koji su proveli radni vijek u inostranstvu pa se vraćaju u Srpsku u penziju“, i istakao da je rok izgradnje monatažne kuće od 100 kvadrata, 30 radnih dana. 

Montažne kuće Hrvatska:

 • Josip iz Rijeke: „Uzimanje hipoteke i gradnja tradicionalnom metodom bile su nam prevelika investicija vremena i novca. Montažnu kuću smo se uselili za 3,5 meseca. Iako smo birali kvalitetnije materijale i ugrađivali solarne panele, sve se odvilo brzo i efikasno.“
 • Mateja iz Zagreba: „Tražili smo montažnu kuću koja će odgovarati našoj porodici. Iako je trebalo malo više vremena za projektovanje i dobivanje dozvola, sama montaža trajala je svega 2 meseca. Za nas je brzina izgradnje bila prioritet i nismo pogrešili.“

Montažne kuće Srbija:

 • Marko iz Beograda: „Nisam hteo dugo godinama da gledam nedovršenu kuću na zemljištu. Montažna kuća bila je idealno rešenje. Od potpisivanja ugovora do useljenja prošlo je tačno 4 meseca. Zadovoljan sam kvalitetom i brzinom izgradnje.“
 • Jelena iz Novog Sada: „Razmišljali smo i o cigli, ali smo odustali zbog vremena. Montažnu kuću smo se uselili za 3 meseca. Naravno, trebalo je urediti i okolinu, ali smo u kući mogli stanovati odmah.“

Važne napomene:

 • Rok izgradnje može varirati ovisno o veličini i kompleksnosti kuće, dostupnosti materijala, vremenskim prilikama i administrativnim procedurama.
 • U ovim primjerima se radi o „roh-bau“ fazi izgradnje. Za „ključ u ruke“ projekt treba uračunati dodatno vrijeme za završne radove.
 • Preporučuje se da se dobro informišete kod proizvođača o roku izgradnje i da sve bude jasno definirano u ugovoru.

Trendovi montažnih kuća u BiH

Rastuća Potražnja

Potražnja za montažnim kućama u BiH nikada nije bila veća. Povoljne cijene, mogućnost prilagođavanja dizajna i brza izgradnja glavni su razlozi za ovaj trend. Dijaspora, zajedno s mladim parovima, predvodi potražnju, tražeći kvalitetne, ali pristupačne opcije za svoj budući dom.

Inovacije u Dizajnu

Montažne kuće danas dolaze u različitim stilovima i dizajnima, nudeći prilagodbe koje odgovaraju individualnim potrebama i željama. Od tradicionalnih do modernih arhitektonskih rješenja, mogućnosti su gotovo neograničene.

Montažne kuće u nisu samo prolazni trend; one predstavljaju budućnost stanovanja koja odgovara na sve veće zahtjeve tržišta za brzom, ekološki prihvatljivom i pristupačnom gradnjom. S obzirom na rastuću potražnju i širok raspon dostupnih opcija, montažne kuće postavljaju novi standard u građevinskoj industriji u regionu.