Pogođeni su svi vidovi poslovanja na tržištu nekretnina i prodaja i iznajmljivanje.

Brojne aktivnosti, uključujući i privredne, u periodu pandemije virusa COVID-19 su na udaru, a privrednici trpe velike gubitke. Izuzetak nije niti tržište nekretnina u Republici Srpskoj, u kojem je ovaj sektor bilježio konstantan rast obima posla i prihoda u proteklom periodu. Mijenjaju se i interesi klijenata agencija koje se bave posredovanje u prodaji nekretnina.

„Novonastala situacija se itekako odrazila na tržište nekretnina u Banjaluci, prije svega došlo je do pada potražnje nekretnina, znatno je opala potražnja, a broj poziva i posjetilaca na našem sajtu se smanjio za više od 50 posto. Ono što je zanimljivo jeste da smo poslednjih par dana imali nekoliko poziva u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i kućama koje se prodaju na ruralnom području, što nije bio slučaj prije pandemije, kada su se ljudi uglavnom interesovali za stanove manje kvadrature i bliže centru grada. Ista je situacija i u široj regiji“, kaže Aleksandar Vuković, iz Agencije „CONDO nekretnine“  Banja Luka.

Ono što je iznajmljivačima u prethodnom periodu bilo najprimamljivije – izdavanje stanova i kuća na dan turistima iz zemlje i inostranstva je sada u potpunosti obustavljeno , a vlasnici se odlučuju na dugoročno iznajmljivanje.

Pad prodaje stanova

Najveći pad tržište nekretnin je u oblasti prodaje stanova, jer je u toj oblasti vladao i najveći interes kada je grad Banja Luka u pitanju. Trenutno je situacija takva da je prodaja stanova kompletno stala i čeka se kraj pandemije. Razlog je vjerovatno strah građana od novonastale situacije, tako da je interes za kupovinom veoma mali ili ga nema uopšte, a pretpostavljamo i da građani osluškuju tržište i očekuju pad cijena poslije pandemije jer su se cijene stanova u Banjaluci išle i do 3000 po m2 prije pojave virusa. Tako da i oni koji su imali u planu da kupuju nekretninu, odlučili su se ipak da to urade nakon stabilzacije trenutne situacije.

Izvor: balkans.aljazeera