Feng šui je veoma drevni kineski filozofski sistem čiji je cilj postizanje pozitivnog uticaja na ljude i na prostor koji oni zauzimaju. Iako se trenutno smatra od pseudonauke do skupa kineskih sujeverja, danas postaje veoma popularan.

Stara vjerovanja su još uvijek veoma prisutna u našem svakodnevnom životu, a to je nešto što u izvjesnoj mjeri određuje ko smo, kakav je naš karakter itd. U slučaju feng šuia postoji niz biljaka koje on ne preporučujemo da imate u kući.

Biljke koje po feng šuiju donose nesreću i siromaštvo u kuću:

Agava

Svaka vrsta agave. To su veoma brzo rastuće biljke koje se naširoko koriste za ukrašavanje bašta. Ljubitelji sunca, poželjno je da ih imate van kuće, bilo na terasi ili na balkonu, ili u samoj bašti ako je dostupno.

Kaktus

Kaktusi su veoma zanimljive biljke u saksijama, jer rastu sporo i većina njih ne dostiže veliku veličinu. Ali oni privlače negativnu energiju, pa je važno izbjegavati da ih stavljate na ulaz u kuću.

Hortenzija

Hortenzije su acidofilni grmovi (odnosno, potrebna im je supstrat i voda za navodnjavanje sa niskim pH, između 4 i 6, kako bi se dobro razvijale), što po feng šuiju predstavlja usamljenost. Zbog toga nije preporučljivo da ga imate u kući.

Potos

Bršljan naučno poznat pod imenom aureumare, smatra se „vampirskim“ biljkama, odnosno apsorbuje i pozitivnu i negativnu energiju. Iz tog razloga, nije preporučljivo imati više od tri, jer u suprotnom može doći do energetske neravnoteže.

Hristov trn

Pošto ova vrsta biljke ima prilično oštre bodlje, o njoj postoje razna vjerovanja. Glavno vjerovanje je da se smatra da to povećava stanje nerava i napetosti u kući. Isto vjerovanje kaže da će, ako ih postavite napolje, poslužiti kao amajlija koja pomaže u zaštiti doma od svih loših vibracija koje dolaze spolja.

Biljke puzavice

Puzavice i biljke penjačice su one koje se obično najviše koriste u otvorenim prostorima. Ako imate vinovu lozu ili biljku penjačicu u zatvorenom prostoru, trebalo bi da se sijeku kako rastu tako da ne pokriju u potpunosti površine. U slučaju da narastu prevelike, neće dozvoliti da pozitivna energija dobro teče u okolini kuće. Stoga je najbolja odluka koju možemo donijeti prema feng šuiju da ovu vrstu biljaka držite u bašti.

(novosti FB)