Bršljen je dekorativna ali i praktična biljka koju treba gajiti u vašem domu ukoliko imate problema sa vlagom.

Posebno tokom zime, kada se veš suši u stambenim prostorima, mnoge domaćice muče muku sa pojavom buđi i velikom vlagom. Ove dvije pojave nisu dobre po zdravlje, zbog čega se moraju sanirati na vrijeme.

Bršljen (Hedera helix) je penjačica koja u prirodnim staništima raste na stablima drveća, boreći se na taj način da dođe do svijetla. Svojim snažnim vrežama može da uguši i manja stabla. Neobično dobro prilagodio se i građevinama, pa raste po zidovima. Iako može da ošteti nekvalitetniju fasadu, njegova velika prednost je što dijeluje kao prirodni materijal za izolaciju, budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak toplote. Dobro podnosi sjenovita mjesta.

Ova biljka za stan može biti od velike pomoći jer upija vlagu i apsorbuju toksine.

Mnoga istraživanja pokazala su da u prostorijama sa biljkama može biti između 40 i 60 odsto spora buđi i raznih bakterija.

Jedna od najefikasnijih biljaka kod ovog problema je bršljen, koji nije samo koristan, već izgleda veoma lijepo i dekorativno, i što je najvažnije, lako se gaji.

Bršljan kao biljka za stan?

Bršljan uklanja buđ, a pored toga upija i toksine kao što su formaldehid i benzen.

Najbolje će rasti na jakom ali indirektnom svjetlu, i prija mu vlaga. Ipak, treba imati na umu da je njegovo lišće otrovno za kućne ljubimce, stoga se preporučuje da ga držite na uzvišenjima koja kuce ili mace ne mogu dohvatiti.

Primjena:  Bršljan se koristi  kao lijek za mnoge bolesti (npr. koristi se u mnogim sirupima za kašalj).  Ljekovit je, ali oprez – bršljan  je i otrovna biljka.

Napomena: Odlično izgleda u lončanici koja je obješena na zid. Ako želimo da raste uspravno, sobni bršljan treba učvrstiti uz potporu.

(magazin.novosti.fb)