Nekretnine u izgradnji Banja Luka [2021] – Na području grada Banja Luka trenutno je aktivno 110 gradilišta, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Kako su istakli, broj gradilišta je povećan dolaskom ljepšeg vremena, odnosno nastupanjem građevinske sezone.

„Svjedoci smo da se građevinski radovi zadnjih godina odvijaju tokom čitave godine. Izuzetak su periodi nepovoljnih vremenskih uslova kao što su velike hladnoće, snijeg i dugotrajna kiša“.

Prošle godine (2020) izdato je 714 građevinskih dozvola, dok je do sredine juna ove godine izdato oko 300 građevinskih dozvola.

„U istom periodu izdato je 470 lokacijskih uslova, dok je za čitavu prošlu godinu izdato 925 lokacijskih uslova, a riječ je o ukupnom broju izdatih lokacijskih uslova koji uključuje i fizička i pravna lica“, kazali su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

U Gradskoj upravi rekli su da su ostvareni prihodi po osnovu troškova za uređenje gradskog građevinskog zemljišta skoro tri miliona KM. Prihodi za rentu u istom periodu iznose oko 4,3 miliona KM.

„Za isti period prošle godine za troškove uređenja prihodovano je oko 1,4 miliona KM, a za rentu oko 2,8 miliona KM, što dovoljno govori da se stanje poboljšalo i da se više gradi“, rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je ukupno za prvih pet mjeseci ove godine prihodovan oko 7,1 miliona KM, dok je za čitavu prošlu godinu iznos prihoda bio oko 10,1 miliona KM.

„Već po ostvarenim uplatama po osnovu izdatih građevinskih dozvola evidentno je da se u tekućoj godini intenzivirala izgradnja, a u odnosu na isti period prošle godine. Ovdje se prije svega misli na izgradnju velikih investicionih objekata“, objasnili su u Gradskoj upravi.

Nekretnine u izgradnji Banja Luka [2020]

Podsjećamo, prošle godine je na teritoriji grada bilo aktivno oko 100 gradilišta.

Prošle godine izdate su ukupno 153 dozvole za građenje, od toga 130 za fizička lica, a 23 dozvole za investitore i firme.

„Lista izdatih lokacijskih uslova prošle godine sadržavala je 1.320 dozvola, od toga je za fizička lica izdato ukupno 700 dozvola, a za pravna 620“, podaci su Centra za dozvole Gradske uprave.

Izvor: nezavisne.com