fbpx

Izdavanje stanova Banja Luka

Iznajmljivanje stanova Banja Luka

P: Gde mogu pronaći stanove za iznajmljivanje u Banja Luci?

O: Pregledajte raznovrsne opcije za iznajmljivanje stanova u Banja Luci na mojnovistan.com. Pretražujte naše oglase kako biste pronašli savršen stan koji odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Mojnovistan vam nudi širok izbor stanova u različitim dijelovima grada, kako bi odgovorili svim potrebama i budžetima.

U ponudi možete pronaći stanove različitih veličina i kategorija koji su dostupni odmah, od jednosobnih stanova do luksuznih penthousea* na duži vremenski period. (u zavisnosti od trenutnog stanja ponude/potražnje na tržištu Banja Luke). Ukoliko ste u potrazi za iznajmljivanje stana za kratkoročne posjete Banja Luci posjetite stan na dan Banja Luka .

Trebate pomoć ili više informacija vezanih za iznajmljivanje stanova u Banjaluci? Kliknite ovdje

izdavanje stanova banja luka

Stanovi za izdavanje Banja Luka – pomoć za oglase

Banja Luka je grad sa velikom ponudom stanova za izdavanje i postoje mnogi iznajmljivači koji su spremni da vam ponude svoje stanove. I pored navedenog, teba imati u vidu da je primjetan trend da mnogi vlasnici odlučuju da svoje stanove izdaju samo kratkoročno („stan na dan“) ili vrše izdavanja samo pravnim licima/udruženjima.

Prvi korak u potrazi za stanom za izdavanje je određivanje vaših potreba i želja. Trebate li stan sa jednom spavaćom sobom ili sa više spavaćih soba? Koji je vaš budžeta za iznajmljivanje? Koje su vam najvažnije karakteristike stana koje želite da ima? Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da se fokusirate na stanove koji odgovaraju vašim potrebama.

Nakon što ste odredili vaše potrebe, sljedeći korak je da počnete da tražite stanove. Postoji mnogo načina da to uradite – možete da pretražujete oglase u novinama, da se obratite nekom posredniku ili agenciji, ili da koristite internet da pronađete ponude.

Internet je izuzetno korisno sredstvo za pretraživanje stanova u Banja Luci. Postoje mnogi sajtovi i oglasi koji se bave izdavanjem stanova u ovom gradu i možete pronaći mnogo ponuda koje odgovaraju vašim potrebama, a jedan od njih je i mojnovistan.com . Kada tražite stanove putem interneta, budite sigurni da pročitate detaljne opise stanova kako biste se uvjerili da odgovaraju vašim potrebama. Također, obratite pažnju na fotografije stanova kako biste imali bolji uvid u njihov izgled i stanje.

Kada pronađete stan koji vam se čini odgovarajućim, trebali biste se obratiti iznajmljivaču i zatražiti više informacija. Pitajte ga o cijeni stana, troškovi režija, dužini iznajmljivanja, uslovima iznajmljivanja i bilo kojoj drugoj informaciji koja vam je potrebna.

Kada se odlučite za stan koji želite da iznajmite, trebali biste se dogovoriti sa iznajmljivačem o detaljima iznajmljivanja i potpisati ugovor. Budite sigurni da pročitate ugovor pažljivo!

 1. Pravni okvir i regulative: Svako fizičko ili pravno lice može biti vlasnik nekretnine u Republici Srpskoj. Stranci takođe imaju pravo vlasništva u Republici Srpskoj pod uslovom reciprociteta. Zakon priznaje različite vrste prava svojine kao što su pravo vlasništva, službenosti, zalog/hipoteka/zemljišni dug, i teret nekretnine.
 2. Cene iznajmljivanja i tržišni trendovi: Prosečni trošak života u Banja Luci u 2024. godini je 714 eura, što uključuje rentu. Prosečna plata nakon poreza je 622 eura. Mesečna kirija za jednosoban stan u centru grada u novogradnji je otprilike 516 eura.
 3. Javne usluge i komunalije: Trošak komunalija (grejanje, struja, gas, itd.) za jednu osobu je oko 104 eura mesečno. Za porodicu, to je oko 161 eura mesečno. Trošak interneta (50 Mbps, 1 mesec neograničeno) je otprilike 21.9 eura.
 4. Kulturni i socijalni aspekti: Banja Luka je poznata po svojoj kulturi uživanja u kafićima, sa više od 1.000 kafića i barova za oko 200.000 stanovnika. Grad je takođe poznat po svojim drvoredima, bulevarima, vrtovima i parkovima.
 5. Sigurnosna i bezbednosna pitanja: Indeks kriminala u Banja Luci je 34.34, što ukazuje na relativno nizak nivo kriminala.  Sigurnost hodanja samog tokom dana je ocenjena kao vrlo visoka (85.71), dok je sigurnost hodanja samog tokom noći ocenjena kao visoka (68.75). (izvor: https://www.travelsafe-abroad.com/bosnia-and-herzegovina/banja-luka/ )

Prava i obaveze stanara:

 • Stanari imaju pravo na siguran i udoban životni prostor.
 • Na stanarima je da održavaju čistoću i opštu urednost prostora.
 • Važno je poštovati prava drugih stanara i komšija.
 • Stanari su dužni redovno plaćati kiriju i pridržavati se uslova iz ugovora o zakupu.
 • Ako primete bilo kakva oštećenja ili potrebne popravke, stanari treba da obaveste vlasnika.

Prava i obaveze vlasnika nekretnine:

 • Vlasnici imaju pravo na pravovremeno plaćanje kirije.
 • Vlasnici su odgovorni za pružanje sigurnog i udobnog životnog prostora.
 • Poštovanje privatnosti stanara je ključna.
 • Vlasnici mogu postaviti pravila o kućnim ljubimcima, buci i drugim stvarima, ali ta pravila ne smeju kršiti lokalne zakone ili nepravedno diskriminisati.
 • Vlasnici su odgovorni za neophodne popravke i održavanje prostora u dobrom stanju.

Proces iznajmljivanja:

 • Proces iznajmljivanja u Republici Srpskoj obično uključuje pregled stana, dogovaranje uslova iznajmljivanja i potpisivanje ugovora.
 • Troškovi iznajmljivanja mogu se znatno razlikovati u zavisnosti od lokacije, veličine i stanja stana.
 • Neki vlasnici mogu tražiti polog koji se obično vraća na kraju ugovornog perioda, pod uslovom da je stan ostavljen u dobrom stanju.

Pravila o kućnim ljubimcima:

 • Pravila o kućnim ljubimcima mogu biti različita kod različitih vlasnika. Neki dozvoljavaju kućne ljubimce, dok drugi ne.
 • Ako su kućni ljubimci dozvoljeni, vlasnikmože tražiti dodatni polog ili naknadu.

Napomena: Ove informacije se odnose na opšte prakse i možda ne obuhvataju sve specifične propise. Da biste dobili najtačnije informacije, uvek je najbolje kosnultovati lokalnog pravnog stručnjaka ili profesionalca za nekretnine.

Sretna potraga!

Mojnovistan

 

Potražnja stanova za izdavanje Banja Luka

Ukoliko potražujete stan za izdavanje stana u Banja Luci, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam pomoći da pronađete pravi stan za vas. Nudimo brzu i efikasnu uslugu, te smo uvijek spremni da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Ponuda stanova za izdavanje Banja Luka

Besplatno postavi oglas za izdavanje stana za grad Banjaluka.

Radi boljeg dosega vašeg oglasa preporučujemo da:

 • postavite slike
 • upišete cijenu iznajmljivanja (npr. unosom cijene smanjujete broj loših upita),
 • opišete vašu nekretninu za najam sa podacima koji mogu biti od koristi licu koje traži da iznajmljuje stan (npr. kvadratura, posjeduje parking, period izdavanja, najmesten, trosoban, ima dnevni boravak, naselje starčevica, borik, nalazi se…, dvije sobe),
 • unesete kontakt podatke
 • ograničena ponuda (period važenja oglasa)
 • naslovite vaš oglas (npr. izdajem dvosoban stan centar)
 • kontakt (npr. kontakt samo putem viber-a)
 • nakon što izdate stan oglas prebacite u status „izdato“, odnosno uklonite oglas

Pored navedenog, ukoliko oglas za stan postavlja agencija za nekretnine, molimo vas da u naslov oglasa navedete i agencija (npr. Agencija izdaje / iznajmljuje stan u najam – centar)

Pročitaje još i: kupovina ili iznajmljivanje stana, šta je isplativije?

Prvi korak prilikom potražnje stana za izdavanje u Banja Luci?

Prvi korak u potrazi za stanom za izdavanje je određivanje vaših potreba i želja. Trebate li stan sa jednom spavaćom sobom ili sa više spavaćih soba? Koji je vaš budžeta za iznajmljivanje? Koje su vam najvažnije karakteristike stana koje želite da ima?

Znate kakav stan odgovara vašim potrebama, šta dalje?

Nakon što ste odredili vaše potrebe, sljedeći korak je da počnete da tražite stanove. Postoji mnogo načina da to uradite – možete da pretražujete oglase u novinama, da se obratite nekom posredniku ili agenciji, ili da koristite internet da pronađete ponude.

Pronašao sam odgovarajući stan, šta dalje?

Kada pronađete stan koji vam se čini odgovarajućim, trebali biste se obratiti iznajmljivaču i zatražiti više informacija. Pitajte ga o cijeni stana, dužini iznajmljivanja, uslovima iznajmljivanja i bilo kojoj drugoj informaciji koja vam je potrebna.