LJUBLJANA – Cijene stanova u Sloveniji su prošle godine porasle najviše u svijetu, a takvo rekordno poskupljenje u protekloj deceniji zabilježili su samo Island i Hong Kong, piše danas Poslovni dnevnik.

Iza Slovenije slijede Malta, Kina i Mađarska, pokazala je analiza kompanije Knight Franka, koja prati kretanje cijena nekretnina na globalnom nivou.

Hrvatska je na 18. mjestu sa rastom cijena od 6,8 odsto, što je, prema Knight Franku, više od svjetskog prosjeka budući da je rast cijena nekretnina u 56 zemalja koje prati ta kompanija u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio 4,3 odsto.

Prema podacima slovenačke državne statistike, cijene nekretnina u Sloveniji u posljednjem kvartalu 2018. godine porasle su za 18,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Porastu cijena stanova u Sloveniji najviše je doprineo rast cijena starih nekretnina za 19,8 odsto, piše Poslovni dnevnik pozivajući se na slovenačke medije.

Slovenska geodetska uprava je nedavno objavila da je prosječna cijena kavdratnog metra starog stana prošle godine iznosila 2.770 evra, te da je prošlogodišnje prosječno poskupljenje starih stanova u Ljubljani premašilo rekordan nivo iz 2008. godine.

Cijene stanova u starogradnji u Ljubljani porasle su prošle godine za više od 35 odsto u odnosu na 2015. godine, dok su cijene korišćenih kuća porasle za 38 posto, a od 2015. godine više od 50 posto.

U slovenačkim agencijama za nekretnine kažu da je razvoj turizma u Sloveniji uveliko doprinio velikom rastu cijena stambenih nekretnina, da su pojedinci u Ljubljani, na obali i u drugim turistički atraktivnim lokacijama kupovali stanove za iznajmljivanje turistima, ali da se taj „bum“ polako zaustavlja.