Kada odlučite da kupite svoju prvu nekretninu, sigurno ćete biti uzbuđeni zbog toga. Verovatno vam je to prva dugoročna investicija u životu. To je takođe i znak da ste spremni da donosite zrele odluke. Pošto još nemate iskustva u kupovini nekretnina, mogli biste da napravite ove greške.

Neupoređivanje cena

Ključno je da pogledate cene nekretnina u željenom naselju i uporedite ih. Tada ćete znati da li je cena nekretnine koju trenutno gledate korektna ili je previsoka. Od velike koristi vam može biti i informacija po kojoj ceni je neko prije vas kupio nekretninu na približnoj lokaciji. Na stranici mojnovistan odaberite željenu vrstu ponude i lokaciju kako bi ste videli i uporedili cenu aktuelne ponude kao i cene ranije prodatih stanova.

Preplavljeni ste emocijama prilikom gledanja

Kada budete imali priliku da pogledate nekretninu koju želite da kupite, morate da kontrolišete svoje emocije. Bilo da vam se sviđa mesto ili ne, potrebno je da ostanete „hladne glave“; u suprotnom, teško ćete pregovarati. Na primer, čak i ako vam se sve sviđa na nekretnini, pokušajte da ne pokazujete svoje uzbuđenje oko kupovine novog stana kojeg gledate.

Biti slab tokom pregovora

Prodavci obično šalju stručnjaka za prodaju nekretnina kako bi im pomogli da prodaju svoju nekretninu po željenoj ceni. Ovi stručnjaci su teški za „lomljenje“ prilikom pregovora. Oni će uvek imati spreman izgovor o tome zašto ne mogu priuštiti dalje snižavanje ponuđene cene, čak i ako bi to mogli. Zbog toga, morate pokazati da ste sposobni napustiti pregovore i izaći kroz vrata ako agent nije spreman za ustupke prema vašoj ponuđenoj ceni. I dalje imate šansu da smanjite cenu ako ste dovoljno pametni.

Čekate da vam se pojavi vaš dom iz snova

Odlično je ako imate predstavu o vrsti doma u kojem želite da živite. Međutim, to ne znači da morate provjeriti sve stanove na tržištu prije nego što se odlučite da kupite onaj pravi. Vaša očekivanja nisu realna ako čekate momenat kada će vam se ukazati vaš stan iz snova. Osim toga, ako nekretnina nema sve što ste sanjali, možete je obnoviti kasnije, kada uštedite dovoljno novca.

Niste fleksibilni

Čak i ako ste u žurbi da se preselite u novi stan, morate biti fleksibilni. Moguće je da ste spremni za selidbu, ali vaša nova nekretnina još nije. Pomeranje rokova može iznedriti i neke dodatne troškove. Zbog toga, morate pokušati biti fleksibilni sa datumima.

Predugo čekanje

Pametno je ukoliko odmah ne prihvatite ponuđenu cenu. Međutim, ne možete čekati predugo; u suprotnom, drugi kupac može doći i kupiti nekretninu po cijeni koju vi niste prihvatili. Ako ste pronašli odličan stan koji ima odlične kvalitete, morate delovati brzo.

Izbegavajući ove greške, uskoro ćete živeti u domu koji volite.