Želja većine građana u dijaspori je kupovina stambenog prostora u domovini, ali proces kupovine komplikovaniji je nego što se čini.

Nemogućnost adekvatnog stambenog kreditiranja dijaspore izražen je problem, ali i mogućnost razvoja domaće ekonomije ukoliko bi se otklonile trenutne prepreke.

Naša dijaspora za razliku od građana koji rade u državi ne može dobiti stambeni kredit u nekoj od naših banaka. Time gube oni, ali i naša ekonomija. Kako saznajemo svake godine naše banke odbiju stotine, ako ne i hiljade zahtjeva za stambenim kreditima naših građana iz dijaspore, a razlozi su legislativne prirode.

Znajući da bi stambeni kredit u sebi mogao sadržavati hipoteku na sam objekat koji se kupuje, ali i određeni polog, kreditni stručnjaci preporučuju oko 20 posto, banka bi zaokružila konstrukciju bez dodatnog rizika za sebe.

Udio doznaka i ostalih ličnih finansijskih transfera građana naše zemlje koji žive u inostranstvu čini 8 posto BDP-a naše zemlje. Ako se tome dodaju drugi oblici primanja iz inostranstva poput penzija i drugih socijalnih primanja, te prihodi po osnovu rada za inostrane kompanije, taj iznos dostiže čak 14 posto BDP-a.

Pogledajte kalkulator stambenog kredita